Άμεσος κίνδυνος για υποβιβασμό του Ολυμπιακού!

Άμεσος κίνδυνος για υποβιβασμό του Ολυμπιακού!
Δημοσιεύτηκε στις 17/03/2019    

Από αύριο το απόγευμα ο Ολυμπιακός μπαίνει και επίσημα σε δικαστική μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού. Το SDNA αναλύει τι αναφέρουν τα άρθρα του πειθαρχικού κώδικα για αποχώρηση και εν συνέχεια non show μιας ομάδας.

Η προχθεσινή (15/3) σύσκεψη στο γραφείο του Υφυπουργού Αθλητισμού είχε μεγάλη ένταση, αλλά έβγαλε και ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα: Οι δύο «αιώνιοι» αντίπαλοι δεν θα κατέβουν στο ΣΕΦ για λόγους ασφαλείας και το φύλλο αγώνα του ντέρμπι έκλεισε στα γραφεία του ΕΣΑΚΕ, με το παιχνίδι να κατακυρώνεται υπέρ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ.

Εκτός όλων των υπόλοιπων και εξωαγωνιστικών θεμάτων, το βασικό που προκύπτει από τις χθεσινές εξελίξεις είναι το γεγονός πως ο Ολυμπιακός κινδυνεύει άμεσα με υποβιβασμό! Από αύριο το απόγευμα, δε θα αποτελεί πλέον μια κινδυνολογία αλλά μια σοβαρή πιθανότητα.

Το SDNA αναλύει...

Τι λέει ο πειθαρχικός κώδικας;

Με βάση τους κανονισμούς του πειθαρχικού κώδικα του ΕΣΑΚΕ, ο κίνδυνος για υποβιβασμό είναι πλέον υπαρκτός. Αν είναι μεγάλος ή μικρός δεν το γνωρίζει κανείς εκτός από τον αθλητικό δικαστή που θα εκδικάσει την υπόθεση από τη Δευτέρα.

Μπορεί να εκκρεμεί ακόμα η απόφαση του ΑΣΕΑΔ, όμως τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα: Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν τιμωρηθεί ήδη με -6 για την αποχώρηση στο ημίχρονο του ημιτελικού του Κυπέλλου και ο αθλητικός δικαστής του ΕΣΑΚΕ θα τους αντιμετωπίσει ως υπότροπους στην απολογία τους, αφού η τιμωρία με βάση το συγκεκριμένο πειθαρχικό δίκαιο δεν έχει μειωθεί (ακόμα).

Η ποινή μπορεί να αλλάξει στο ΑΣΕΑΔ και να πέσει στο -1 (με βάση το δίκαιο της ΕΟΚ), όμως η πρωτόδικη ποινή του Ολυμπιακού κυλά με βάση τον ΕΣΑΚΕ. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα καθώς ο αγώνας αφορά το πρωτάθλημα και δεν υπάρχει περίπτωση αυτή να είναι διαφορετική.

Ας το δούμε με τους κανονισμούς του πειθαρχικού κώδικα. Στο άρθρο 3, παράγραφος Δ που αναφέρεται στην υπαιτιότητα των ομάδων για αναβολή ενός ματς, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«1. Μία ομάδα, η οποία, χωρίς βάσιμο λόγο, δεν καταφέρει να εμφανιστεί σε ένα προγραμματισμένο παιχνίδι ή αποχωρεί από το γήπεδο πριν από τέλος του παιχνιδιού, θα χάνει το παιχνίδι με υπαιτιότητά της και θα λαμβάνει μηδέν βαθμούς, ενώ ο αντίπαλος δύο και το αποτέλεσμα θα κατακυρώνεται υπέρ του αντιπάλου με 20-0.

2. Αν η ομάδα χάνει το παιχνίδι από υπαιτιότητα για δεύτερη φορά, τα αποτελέσματα όλων των παιχνιδιών αυτής της ομάδας θα ακυρώνονται».

Άρα, τι προκύπτει από αυτό; Ο Ολυμπιακός θα μηδενιστεί ξανά, αφού η υπαιτιότητα τον βαραίνει απόλυτα, ενώ τα αποτελέσματα όλων των παιχνιδιών του ακυρώνονται! Ο υποβιβασμός θα είναι το φυσικό επακόλουθο, όπως αναφέρεται και στο άρθρο 5.ΙΙ, παραγραφος 2:

«Σε περίπτωση αποβολής ΚΑΕ από το Πρωτάθλημα κατά τις κείμενες διατάξεις ή αποχώρησής της με έγγραφη δήλωση από το πρωτάθλημα κατά την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου ή μη προσελεύσεως της δύο φορές στο γήπεδο όπου θα διεξαχθούν προγραμματισμένοι αγώνες για λόγους που δεν ανάγονται σε περιστατικό που συνιστά ανωτέρα βία ή μη συμμετοχής της για οποιονδήποτε λόγο σε δύο προγραμματισμένους αγώνες ή αποχώρησης της από δύο αγώνες για οποιοδήποτε λόγο κατά την διάρκεια της κανονικής περιόδου, η άνω ομάδα αποκλείεται από τους υπόλοιπους αγώνες του πρωταθλήματος. Τα αποτελέσματα που σημειώθηκαν στους αγώνες της ΚΑΕ που έχουν εν τω μεταξύ διεξαχθεί, δεν ισχύουν. Σε περίπτωση που ΚΑΕ υποπέσει σε μηδενισμό, λόγω μη προσέλευσης σε έναν αγώνα κατά την διάρκεια των πλέι-οφ, αποκλείεται από τους υπόλοιπους αγώνες πλέι-οφ. Σε κάθε περίπτωση παράλληλα επιβάλλονται και οι προβλεπόμενες στις οικείες διατάξεις κανονισμών ποινές».

Στο άρθρο 18, παράγραφος Β, αναφέρεται ότι εκτός του μηδενισμού η τιμωρία συνοδεύεται με -6 βαθμούς.

Έτσι, σε περίπτωση που όλα εκδικαστούν με βάση τους κανονισμούς του ΕΣΑΚΕ, ο Ολυμπιακός κινδυνευει να τιμωρηθεί με νέο -6, θα αποχαιρετήσει την κατηγορία και όλα τα αποτελέσματά του ακυρώνονται. Αυτό θα επηρεάσει ουσιαστικά μόνο τον Παναθηναϊκό, που ως η μοναδική ομάδα που κέρδισε τους «ερυθρόλευκους» θα χάσει δύο βαθμούς.  Ωστόσο, αν και μια τέτοια συζήτηση μοιάζει πρόωρη, δεν αποκλείεται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να ασχοληθούν και οι ομάδες που βρίσκονται στη ζώνη του υποβιβασμού καθώς επηρεάζεται άμεσα η «ζωή» τους.

Επιπρόσθετα, οι Πειραιώτες θα χάσουν και το μερίδιο τους από τις χορηγίες του ΕΣΑΚΕ, όπως αναφέρεται και στον εξής κανονισμό:

«Σε περίπτωση μη προσελεύσεως ομάδας ΚΑΕ στο γήπεδο για λόγους που δεν ανάγονται σε περιστατικό που συνιστά ανωτέρα βία...., η άνω ΚΑΕ δεν δικαιούται να λάβει εκ της αναλογίας της από την απαίτησή της από τον ΕΣΑΚΕ σε οποιοδήποτε οικονομικό αντάλλαγμα βρεθεί εις χείρας του ΕΣΑΚΕ, το οποίο προκύπτει από συμβάσεις παραχώρησης τηλεοπτικών δικαιωμάτων ή χορηγίας, μετά την μη προσέλευση/ μη συμμετοχή/ αποχώρηση από τον άνω αγώνα (ενδεικτικά από συμβάσεις χορηγίας, τηλεοπτικών δικαιωμάτων)».

Σε τι θα ποντάρει ο Ολυμπιακός;

Προτού βέβαια φτάσουμε μέχρι εκεί, πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του ΑΣΕΑΔ, η οποία κρίνει και σε μεγάλο βαθμό την τελική έκβαση της υπόθεσης. Ουσιαστικά δεν αποκλείεται να έχουμε ανατροπή και η πρώτη ποινή (για το Κύπελλο) να μετατραπεί σε τιμωρία με βάση το δίκαιο της ΕΟΚ, όμως θα χρειαστεί χρόνος, ακόμα και τρεις εβδομάδες, ώστε να έχουμε οριστικές εξελίξεις σε αυτό το κομμάτι.

Μέχρι τότε, ο Ολυμπιακός και η υπερασπιστική του γραμμή θα ποντάρουν στο γεγονός πως η αποχώρηση στον ημιτελικό του Κυπέλλου, που δημιούργησε σε μεγάλο βαθμό όλα όσα βλέπουμε το τελευταίο διάστημα στο ελληνικό μπάσκετ, συνέβη στο Κύπελλο, άρα δεν συμπίπτει με την απόφαση να μην κατέβει ο σύλλογος στο «αιώνιο» ντέρμπι της Basket League.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει ξανά τους κανονισμούς του ΕΣΑΚΕ και αν οι «ερυθρόλευκοι» δικαστούν ως υπότροποι, τότε οι Πειραιώτες θα αντιμετωπίσουν κατάματα την πιθανότητα υποβιβασμού. Είτε κάποιοι το εξέλαβαν σαν power game είτε σαν προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο, το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Από την ώρα που το Φ.Α. θα κλείσει με υπαιτιότητα του Ολυμπιακού, η δικαστική μάχη θα ξεκινήσει για να αποφευχθεί η καταγραφή μιας μαύρης σελίδας.

Πηγή: sdna.gr

TAGS

Ολυμπιακός Παναθηναϊκός